Gdy ktoś Cię obrazi
Odpowiedz do tematu

: Gdy ktoś Cię obrazi
Jak się zachowujesz gdy ktoś obrazi Ciebie niesłusznie?
Czy można kogoś obrażać nawet jak sobie na to zasłużył?
Dlaczego obrażamy innych?
Czy osoba która obraża zasługuje na szacunek?
Obrażanie to przewaga i powód do dumy?

Słowo które nie jest wypowiedziane, jest słowem którego nie można powtórzyć, nie można się go nauczyć ani imitować.
Póki więc nie otworzą się usta, nie otworzą się rzeki, nie otworzą się rany, nie otworzą się umysły, nie otworzy się raj.
* Krzysztof Pieczyński *

Regulamin Linkarnia.pl | Wasze Reklamy | Nasze bannery | Kontakt z administracją |

Koszt tygodniowej reklamy na forum wynosi tylko 2, 80 zł! Wspomóż nas, informacje w stopce!
:
fortuna napisał/a:

Wtedy mówię mu co tak naprawdę myślę o nim. Nikomu nie pozwole mnie obrażać bez podstawnie.

fortuna napisał/a:

Jeśli trzeba to tak, ale nie w jakimś otoczeniu. Najlepiej gadać w cztery oczy. Nikt się miło nie poczuje jak mu nawtykamy przy wszystkich. A jeszcze jak zrobimy to bez powodu to tylko pokażemy swój poziom.

1500 postów - 2.01.2010r godz. 15.05
:
Ja zazwyczaj w takich sytuacjach nie chce się sprowadzić do poziomu osoby, która mnie obraziła bezpodstawnie. Dobieram tak słowa, żeby zbyt dobitnie nie obrazić, nie urazić tej osoby ale sens jest w nich zawarty-ironiczny.

"Jedno jest w życiu szczęście - kochać i być kochanym.."
:
Cytat:

Zazwyczaj odpuszczam i olewam to. Nie chce mi się kłócić z osobami, z którymi może dojść do rękoczynów.

Cytat:

Może nie tyle co obrażać, ale powiedzieć co robi i kim jest. Powiedzieć w sposób delikatny i nieobrażający.

Cytat:

Bo nudzi się nam w życiu? Zawsze między ludźmi były i są spory i tego nie unikniemy. Jedni dochodzą do bijatyk, inni kończą na zgodzie, a inni po prostu obrażają siebie, nawet i bezpodstawnie.

Cytat:

Jeżeli zrobiła to mając jakiekolwiek podstawy do tego - ma, jeśli mimo wszystko przeprosi. Cienka jest granica między obrazą kogoś a szczerością na czyiś temat.

We wont be forgotten we will never give in

this war we've achieved has allowed us to win
: Re: Gdy ktoś Cię obrazi
Gdy ktoś mnie niesłusznie obrazi to najczęściej każę mu wyjaśnić, czemu tak sądzi, a jak nie ma nic sensownego do powiedzenia to olewam go i tyle. Nie odpłacam mu tym samym. Jeżeli ktoś sobie na to zasłużył to trudno jest się powstrzymać, żeby go nie obrazić. Ale są inne metody wyjaśnienia niektórych spraw, nie trzeba od razu kogoś obrażać. Dlaczego obrażamy innych? Bo nie podoba nam się ich charakter, sposób postępowania. Jeżeli osoba, która nas obraża robi to bezpodstawnie to według mnie nie zasługuje na szacunek. No chyba że to co mówi jest prawdą i w jakiś sposób nas dotyczy. Obrażanie nie jest powodem do dumy.

Kal Ho Naa Ho...
:
Cytat:

Mam to w [...]

:
fortuna napisał/a:

Staram się jakoś wyjaśnić sprawę, zapytać o co chodzi. Nie jest tak, że kończę znajomość, zrywam kontakt i do widzenia.
fortuna napisał/a:
Myślę, że warto najpierw wyjaśnić sprawę. A nawet jak się okazuję, że zasłużył, można być złym, ale trzeba pozwolić wyjaśnić sobie nawzajem jakieś sprawy. Może uda się dojść do porozumienia.
fortuna napisał/a:
Wydaję mi się, że często robiąc to nie myślimy o tym, że ta osoba może się pogniewać. Dopiero po fakcie myślimy i dochodzimy do wniosku, że źle zrobiliśmy, albo i nie.
fortuna napisał/a:

Myślę, że każdy człowiek zasługuję na szacunek, mimo wszystko.
fortuna napisał/a:

Obrażanie to przewaga i powód do wstydu. Nie można być z czegoś dumnym, jak się czegoś żałuje - no chyba, że się nie żałuje.

kris22231---> WujekJoe---> Albus Dumbledore---> WujekJoe.

500 post: Wysłany: 4 czerwca 2009 22:46

1000 post: Wysłany: 17 stycznia 2010 13:39

Koszt tygodniowej reklamy na forum wynosi tylko 2, 80 zł! Wspomóż nas, informacje w stopce!
:
Zależy kto :

kumpel - to mu nic nie zrobie najwyżej też go obraże
jakiś idiota - [...] mu xd
koleś, którego się boje - też go wyzwe xd

Nie używaj wulgaryzmów, 1 ostrzeżenie// WujekJoe

:
obrażenie kogoś i wywyższanie się przy tym to przejaw kompleksów. osoba czująca się nieakceptowana przez innych, stara się pokazać jaka to ona nie jest, stąd to wywyższanie.

jeśli ktoś mnie perfidnie obrazi to się odgryzę, zdarza się jednak że potrafię przejśc obojętnie wobec takich zaczepek, bo dla niektórych szkoda tracić czasu.

.z każdym bitem serca.

:
Cytat:
kumpel - to mu nic nie zrobie najwyżej też go obraże
jakiś idiota - [...] mu xd
koleś, którego się boje - też go wyzwe xd

Podobnie... xD Choć to zależy jeszcze od sytuacji.

www.Berbec.boo.pl
:
Gdy ktoś mnie obraz niesłusznie , wale w twarz po prostu
ale to musi być związane z moją rodziną,dziewczyną,przyjaciółmi
wyzwiska kierowane w kierunku mojej osoby olewam,
bo mnie to nie rusza, nie przejmuje się tym to za mało by wywołać we mnie złość i agresje,chyba że jak wspomniałem ma to związek z (rodziną,dziewczyną,przyjaciółmi,)

Mnie uczyli nie dawaj sobie pluć w twarz gdy ktoś żuci w ciebie kamień,
i ty żuć w niego z potrójną siłą , czyli w moim przypadku,
na pewno bym zareagował na zaczepkę drugiej osoby.
A tak według niektórych to "co tam że cie obraża olej go idz dalej"
ja tak po prostu nie mogę.

Dlaczego obrażamy innych?Hmm to już jest w naturze człowieka nawet najmilszemu człowiekowi na świecie zdarzy się kogoś obrazić najczęściej są to skutki chwilowego nadmiaru złości do drugiej osoby w sobie , musimy to z siebie wyrzucić ale by druga osoba to odczuła.

Jeśli np znam osobę z 3 więcej lat i tam nie raz wiadomo
powyzywamy się powyklinamy na siebie często to się zdarza ,ale to tylko z nadmiaru ciężkich chwil i po prostu na żarty bo wiemy gdzie są pewne granice ;)
A jako tako dalej pawamy do siebie szacunkiem.

Obrażanie to żaden powód do dumy , moim zdaniem osoba którą obraża
po prostu nie umie sobie poradzić w starciach fizycznych zazwyczaj jest tylko mocna w gębie jak to nazywają nie mówiąc o "Raperach" bo z nimi inna sprawa wyzywają się w dissach dla sławy dla wygranej by by stanąć na tronie :)

[ Komentarz dodany przez: fortuna: Wto 13 Lip, 10 20:24 ]
nie pamiętam już kiedy czytałam tak wyczerpujący post :)

Veni Vidi Vici

"Nieustanna walka i dążenie po swoje
Twardo tu stoję bo pewien jestem swego
Z podniesioną gardą nikt mi nie odbierze tego
Nie raz konkretnie pozmazywały ślady krwi wiesz...
:
Cytat:

Wydaje mi się że nie, trzeba stłumić w sobie gniew... Później najczęściej żałujemy tego, co powiedzieliśmy bez zastanowienia.

Cytat:

Szacunek? Chyba w grupie "obrażających"... Ten kto więcej obrazi ludzi, ten ma największy szacunek. A wśród normalnych osób co najwyżej na pogardę.

Mnie nikt aż tak nie obraził, aby doszło do rękoczynów. Wolę te sprawy załatwiać po ludzku, przy rozmowie. Chyba że osoba jest osobą całkowicie nie "wyważoną", która nie potrafi przeprosić, dogadać się, wytłumaczyć co nie pasuje jej w mojej postawie, dlaczego tak robi...

Porozmawiaj.net- Forum dla ludzi rozmownych...
:
fortuna napisał/a:

Mówię krótko i wyraźnie:zamknij sie.Nie można obrażać ludzi z byle powodu.Najczęściej robią to tacy którzy chcą się popisać bądź wyjść na takiego którego wszyscy się boją.Każdy zasługuje na szacunek.Ateista,teista,osoba infantylna,chora.Każdy.Obrażanie jest oznaką przewagi,dominacji.Nie powinniśmy zwracać obelgi ze strony innych ludzi.Może i czujemy się gorsi ale wyjdziemy na mądrzejszych.

Na rozstaju dróg
:
Mahora napisał/a:
Ateista

Dokładnie! Na forum katolickim oberwałem bana za to, chciałem zobaczyć jak zareagują na mnie jako ateista. Proste. Po co dyskutować, lepiej banować...
Ktoś mnie obraza to obracam to w żart, rzadko się to zdarza, no ale jak już coś się takiego wydarzy no to trudno. Koleżanka wyżej podsumowała, KAŻDY zasługuje na szacunek <hah>

:
Gdy ktoś mnie obrazi staram się przemilczeć i pokazuje mu fochy dopóki mnie nie przeprosi, ale niekiedy jak mnie wpieni na maksa to też potrafię ostro wygarnąć.

Myślę że czasami ludzi obrażają z zazdrości, albo kiedy maja gorszy dzień po prostu muszą się na kimś wyżyć.

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum